Teflonowa, żeliwna czy ceramiczna – jaką patelnię wybrać?

0
167
patelnia żeliwna, patelnia teflonowa, patelnia ceramiczna, dobra patelnia, jak wybrać patelnię, zalety patelni teflonowej, zalety patelni ceramicznej, zalety patelni żeliwnej,
fot. pexels.com

Patelnia to jeden z podstawowych elementów wyposażenia kuchennego. Owszem, często mamy dużo różnych sprzętów, typu ekspres do kawy lub blender, jednak bez patelni ciężko jest przygotować większość potraw, które lubimy. Na rynku możemy znaleźć naprawdę szeroki wybór patelni. Przyjrzymy się tym najbardziej popularnym, czyli teflonowej, żeliwnej oraz ceramicznej. 

Czemu istotna jest dobra patelnia?

Warto wiedzieć, że podczas gotowania, jedną z najistotniejszych kwestii jest oczywiście dobór najwyższej jakości składników. Jednak na nic się to zda, jeżeli będziemy mieć bardzo kiepski sprzęt. Aby ugotować coś naprawdę dobrego najlepiej zaopatrzyć się w niezawodne urządzenia – wówczas nawet jeśli nie jesteśmy mistrzami gotowania, to wyjdzie nam coś imponującego i smacznego.

Przed wyborem patelni warto zastanowić się, do jakiego typu potraw będziemy najczęściej wykorzystywać to urządzenie. Najważniejszym aspektem powinien być oczywiście materiał wykonania i rodzaj powłoki. Patelnia nie powinna przywierać i ma zapewniać bezpieczeństwo dla zdrowia. Warto także wziąć pod uwagę kwestię czyszczenia patelni, aby nie zajmowało to bardzo dużo czasu. Zatem, jaką patelnię wybrać?

Patelnia teflonowa

Jest to królowa polskich kuchni i zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj, na jaki możemy trafić. Na rynku znajdują się różne typy tego typu patelni – od klasycznych, po woki i specjalny sprzęt do robienia naleśników. Jest to produkt stosunkowo tani, dlatego może sobie na niego pozwolić każdy. Ponadto jest odporny na wysokie temperatury, ma gładką powłokę, która nie przywiera i umożliwia smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu. Zapewnia zatem zdecydowanie zdrowsze posiłki.

patelnia żeliwna, patelnia teflonowa, patelnia ceramiczna, dobra patelnia, jak wybrać patelnię, zalety patelni teflonowej, zalety patelni ceramicznej, zalety patelni żeliwnej,
fot. pexels.com

Często mówi się, że patelnia teflonowa jest beztłuszczowa, jednak lepiej zawsze wylać trochę kropel oleju – wówczas odpowiednio zadba się o powłokę patelni, a potrawa się na pewno nie przypali. Warto wiedzieć, że teflon to niesamowicie trwały materiał, jednak ma bardzo niską odporność na zarysowania i zadrapania. Dlatego lepiej nie używać widelca do przewracania na przykład kotletów. Warto wówczas zaopatrzyć się w specjalne silikonowe przybory kuchenne.

Można wymienić kilka zalet takiej patelni, czyli smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu, szybkie nagrzewanie się, niska cena. Atutem tej patelni jest także jej lekkość oraz dostosowanie do różnego rodzaju kuchenek, także indukcyjnych. Jest idealna do smażenia mięsa, ryb, warzyw.

Wśród wad tej patelni oczywiście znajduje się brak odporności na zarysowania oraz ścieranie. Powłoka, która zostanie zadrapana może wydzielać różne toksyczne związki. Nie wolno także takiej patelni przegrzewać, ani nie nadaje się do mycia w zmywarce. Wówczas mogłaby zostać uszkodzona jej powłoka.

Patelnia ceramiczna

Pokryta jest specjalną powłoką, która powstaje w wyniku połączenia minerałów oraz gliny, wypalanych w wysokiej temperaturze. Taki sprzęt kuchenny ma zatem zdecydowanie wyższą odporność na temperaturę, niż teflon. Tego typu patelnię można nagrzać nawet do 400 stopni Celsjusza i mrozić do -20 stopni. Równomiernie się nagrzewają i długo utrzymują ciepło danej potrawy.

patelnia żeliwna, patelnia teflonowa, patelnia ceramiczna, dobra patelnia, jak wybrać patelnię, zalety patelni teflonowej, zalety patelni ceramicznej, zalety patelni żeliwnej,
fot. pexels.com

Warto uważać na to, aby nie narażać powłoki patelni na duże i nagłe zmiany temperatury, gdyż może wtedy dojść do jej uszkodzenia. Urządzenie to jednakże ma jedną dużą zaletę – nie wpływa w żaden sposób na smak lub zapach przygotowanych potraw i nie wydziela żadnych szkodliwych związków. Patelnia jest pokryta gładką i nieprzywierającą powłoką, która jest w pełni bezpieczna dla zdrowia każdego. Jest bardziej odporna na zarysowania i zadrapania. Również możliwe jest smażenie na niej z niewielką ilością tłuszczu. Jest łatwa w czyszczeniu i wygląda bardzo elegacko i stylowo.

Wśród wad można wymienić fakt, że trzeba koniecznie używać drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych, gdyż nie jest całkowicie odporna na zarysowania powierzchni. Nie nadaje się także do mycia w zmywarce.

Patelnia żeliwna

Cieszą się one coraz większą popularnością. Są niesamowite trwałe i mogą posłużyć nawet przez wiele lat. Nie są pokryte żadną powłoką, zatem nie jest możliwe jej zarysowanie. Ponadto nie wydziela żadnych szkodliwych związków podczas smażenia. Tego typu patelnie zostały wykonane z naturalnych materiałów, bez żadnych substancji chemicznych. Dzięki temu doskonale podkreślają smak potrawy.

Kolejnym atutem tej patelni jest oczywiście to, że doskonale i równomiernie się nagrzewa oraz utrzymuje na długo temperaturę. Idealnie nadaje się do duszenia mięsa, gulaszu, warzyw. Można jej także używać w piekarniku.

Wśród wad takiej patelni można wymienić to, że wymaga użycia większej ilości tłuszczu – z uwagi na brak powłoki. Jest także dość ciężka, a także stosunkowo droga. Naturalny materiał jest ogromnym plusem, jednak sprawia to, że nie można danej patelni być w zmywarce. Warto także wiedzieć, że patelnia ta wymaga sezonowania przed pierwszym użyciem oraz że nie wszystkie modele będą nadawały się do używania na kuchence indukcyjnej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here